Geschiedenis

Het is alweer 60 jaar geleden dat er in Maria Hoop scouting is opgericht. Op initiatief van Aalmoezenier Hilarion, toentertijd Rector van onze parochie en Mej. A. Suylen, begon de meisjestak in 1947 vorm te krijgen.

In 1957 werd deze meisjesgroep officieel erkent, er waren toen ongeveer 20 leden. In 1958 werd er gestart met een juniorengroep. Zij zorgden dat de groep weer uitgebreid werd met ongeveer 20 leden en enkele leidsters. De naam van de groep was toen Gemma Groep en leefde voort tot 1974.

Op 20 mei 1967 werd groots het 10 jarig bestaansfeest gevierd. De dag werd geopend met een Heilige Mis, receptie en hierna een grote revu. In deze revu werden alle gebeurtenissen van de afgelopen tien jaar uitgebeeld en leuke sketches gepresenteerd. Zo gingen naast de wekelijkse bijeenkomsten, kampen en groepsfeesten weer heel wat jaartjes in leuke gidsensfeer voorbij.

In 1974 werd de Gemma Groep omgedoopt in Scouting Jeanne d’Arc en tevens nam de leiding een andere vorm aan. De groep werd toen uitgebreid met een Kabouter speltak, dit is voor de leeftijdsgroep van 7 tot 10 jaar. In 1976 kwam er weer een speltak bij, de Sherpa’s, dit zijn meisjes van 14 tot 17 jaar. Zo groeide de groep en werd de accommodatie te klein.

Door de verkoop van het klooster, waar onze accommodatie lag, moesten we gaan uitzien naar een nieuw onderkomen. Na lange onderhandelingen met gemeente en andere instanties kregen we een bouwterrein achter de oude school te Maria Hoop. In 1980 werd ons plan gerealiseerd en in oktober van dat jaar konden we de vlag op ons Rakkershol hijsen. Met de nieuwe accommodatie werd er ook aan de jongensspeltakken gedacht. Zo werden de Welpen, de Verkenners en Rowans bij het scoutingspel betrokken.

In september 1986 kwam er weer een nieuwe speltak bij, te weten de Bevers, jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar. In de 90-er jaren zijn alle speltakken gemengd geworden en het spelaanbod is hierop aangepast. Zo ontstaan de speltakken die we nu nog steeds kennen: Bevers, Esta’s, Scouts en Explorers. Vanaf 16 jaar kun je tevens terecht bij de leiding.